Hur man blir travkusk

Om du vill bli travkusk har du säkert många frågor, som till exempel hur lång tid det tar och hur mycket det kostar. För att få svar på dessa frågor och andra kan du vända dig till något travsällskap. Totalt finns det 25 stycken travskolor i Sverige. Läs på så mycket som möjligt om de olika skolorna först. Det är inte alltid den närmaste som är bäst för dig. Det finns kurser för nybörjare. Om du klarar nybörjarnivån får du möjlighet att gå fortsättningskurser. Då kan du till sist nå ditt mål att få licens.

När du ska välja utbildning för att påbörja din bana mot att bli travkusk kan det vara bra att ta del av åsikter från personer med tidigare erfarenhet från skolorna. Med kunskap om hur andra har haft det får du en bättre bild av hur utbildningen verkligen är bortom det som framgår av kursprogram. Att ställa alternativ mot varandra och läsa recensioner är en effektiv metod – oavsett vad det gäller. Om du till exempel ska köpa ett spabad vill du säkert också höra vad någon annan tycker innan du slår till. Skillnaden behöver inte vara så stor.

Hur man blir travkusk

Licenser

För att få träna, köra och rida travhästar i Sverige måste du ha licens. Innan du blir professionell och får en A-licens måste du börja på nivå G. Med G-licens, som du får genom utbildning på travskolan, har du inte tillstånd att tävla utan får endast arbeta med travhästar i sällskap med A- eller B-tränare. Det krävs att du når nivå D för att få köra travhästar på amatörnivå. Du har då fortfarande inte rätt att träna hästar. Obegränsad rätt att köra och träna travhästar uppnås först på nivå B. Då har du en lång utbildning bakom dig.

Söka jobb som travkusk

När din utbildning är slutförd och det är dags att söka jobb som travkusk kan du vända dig till någon av alla de 33 travbanor som finns i Sverige. Om du har samlat på dig erfarenhet och kontakter inom travbranschen under åren i skolan har du godare chanser att komma igång. Se till att använda dina bästa referenser när det är dags att söka jobb som travkusk. Om du har svårt att få ditt drömjobb kan du satsa på att bli skötare tillfälligt för att ändå vistas i travmiljö och skapa de rätta relationerna för att komma vidare.